9 Haziran 2012 Cumartesi

İstanbul, Bağcılar'ın Coğrafi Konumu


İstanbul, Bağcılar'ın Coğrafi Konumu

İstanbul ilinin Avrupa yakasında, Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisin de yer alan Bağcılar , Avrupa- Asya yakası üzerindedir. Edirne-Ankara arasında yapılmış, Türkiye'nin en önemli Otobanı olan E-80 (TEM) otoyolunun 0-2 güzergahı ile bu güzergahın D-100(eski E-5)Otoyolunun, güneybatı ve kuzey-doğu ekspres bağlantıları arsındaki Bağcılar ilçesi bir geçit özelliği taşımaktadır. Batıda Küçükçekmece , Kuzeyde askeri arazi ve Esenler , doğuda Güngören, güneyde ise Bahçelievler ilçeleri ile çevrili Bağcılar İlçesi 22 km2alana kuruludur.

İstanbul, Bağcılar'ın Coğrafi Konumu
DOĞAL YAPISI
Aşınımla önemli ölçüde taşınmış olan düz ve hafif dalgalı platoya yayılan Bağcılar İlçesi' ninvadi oluşumları son derece önemsizdir. Ortalama yükseklik 50-70 m. civarındadır. Akarsuların uzunlukları kısa ve su rejimleri düzensizdir. Bu akarsuların , hızlı kentleşmenin ve sanayileşmenin sonucu olarak , biyolojik ve kimyasal atıkları taşıyan derelere dönüşmüşlerdir.

JEOLOJİK OLUŞUMLARI
Birinci zamandan şişt ve gre türü kayaçları kapsayan Trakya serisinden Devon alanlar, ilçe temelini oluşturur.Bölge genelde Neojen oluşumlar içerir. Vadi düzlükleri alüvyonik artıklarla teraslanmıstır.Hemen her alanda bulunabilen yer altı suları, derin olmayan kuyular ile yer üstüne taşınabilir niteliktedir.

İKLİMİ
Bağcılar ilçesinin iklimi de İstanbul'un iklimi gibi belirgin kalıplar içinde değerlendirmek mümkün değildir. Akdeniz ve Karadeniz iklim yapıları arasında geçiş özelliği taşıyan ilçe iklimi, kimi dönemlerde kırsal iklim özellikleri taşır. En sıcak geçen ayların Temmuz, Ağustos ayları olduğu, Bağcılar ilçesi'nin en az yağış alan dönemleri de bu ayların oluşturduğu bilinmektedir.Ayrıca Aralık ve Ocak ayları en çok yağış alınan ancak en soğuk geçen dönemlerdir. İlçe ortalama 7 gün kar altında kalır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder