9 Haziran 2012 Cumartesi

iskoçyada evlilik nasıl olur




Birleşik Krallıklar ülkesi İngiltere’de 1995′te evlilik töreninin yalnızca kilisede veya evlendirme dairesinde gerçekleşebileceğine ilişkin yasanın değişikliğe uğramasıyla, çiftler istedikleri her mekanda evlenebilme özgürlüğü kazandılar. Gemide, evlerinde, kalelerde, otellerde, restoranlarda kısacası nikah memurunun gelmeyi kabul ettiği her mekanda evlenilebilir. Hatta su altında evlenenler bile vardır. Çiftlerin evlenebilmesi için gelin ve damadın 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Ancak ebeveynlerin izni ile 16 yaşını geçince de evlenebilirler.

Dillerin farklılığı
Hristiyanlığın Roman Katolik mezhebi dışındaki mezheplerden olanlar ( Protestanlar, Baptistler, Metodistler) ibadetlerini kendi kiliselerinde gerçekleştirmektedirler. İskoç Kilisesi İngiltere Kilisesine göre daha katı ve tutucudur. İskoçya’da da çok sayıda Roman Katolik yaşamaktadır. Galler’de de çok sayıda Metodist bulunmaktadır. Kuzey İrlanda’da ise nüfusun %65’i Protestan geri kalan ise Roman Katolik’tir. Galler’de bazı okullar Galce eğitim vermektedir. Galliler kültürlerine son derece bağlıdırlar ve Galceyi cennetin dili olarak adlandırmaktadırlar. Bu da Galler de yaşayan pek çok yabancı aileyi rahatsız etmektedir. Çünkü Galce bilmenin gelecekte çocuklarına pek bir getirisi olmayacağının farkındadırlar.
İskoç’ça konuşmak ayrıcalık
Ayrıca en yoğun olarak İskoçya’nın dağlık kesimi olmak üzere 90.000 kişi İskoç’ça konuşmakta ve buralardaki okullarda İskoç’ça eğitim verilmektedir. Kuzey İrlanda’daki okullarda da İrlanda dili öğretilmektedir. Kuzeyde İrlanda ve İskoçya başta olmak üzere ekonomik açıdan pek parlak sayılmazken, Güney İngiltere’de refah seviyesi çok daha yüksektir. Ancak 1990 krizlerinde güney ve kuzey kesim arasındaki bu uçurum biraz olsun azalmıştır. Son yıllarda orta sınıfın gelir düzeyinde büyük bir artış söz konusu olmuştur. Zenginlerin ise yatları, yazlıkları ve özel uçakları vardır.
Evlilikte tarih canlandırılıyor
İskoçya’da evlilik geleneği diğer ülkelere göre farklı olmasının nedenlerini ilk önce anlatmak zorunda kaldık. Şimdide evlilik geleneğine bakacak olursak, evlilik geleneklerinden biri  gelin düğünden bir gün önce aile büyüklerinin toplandığı yerin ortasına oturur, aile büyüklerinden ayaklarını yıkamasını ister ve yıkatır. Bu gelenek, çiftin mutluluk yolunda yürümelerini sembolize eder. Düğünde ise gelin, ayakkabısının içine bozuk para koyar, bu davranış ise hayatlarını bolluk içinde geçirmeleri için yapılır. İskoçya’da daha öncede belirttiğimiz gibi koyun bir din ülkesidir. Burada evlenmek çok kolaydır ama boşanmak inanılmaz derecede zordur. Yeni AB normları bu durumu ne kadar değiştirdi bilinmez. Ülkede yaşayanların çoğunluğu boşan işlemlerini yurt dışında yapıyorlar. Ülkeye gelen bazı ayrı çiftlerin boşanma talepleri bazen geçmiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder